İçeriğe geç

Basiret Üzere Ne Demek

Basiret ne anlama gelir?

“Basiret” kelimesi Arapça “بَصَرَ” kökünden türemiştir. “بَصَرَ” sözlükte “görmek, bilmek, hissetmek, görmek, görmek, görmek, görmek, görmek, görmek, görmek, görmek, görmek, görmek, görmek” anlamına gelir. “Basiret” ise ilahi ışıkla aydınlanan bir kalbin gerçeği tanıma yeteneği olarak tanımlanır.

Bir insanın basireti neden bağlanır?

“Kalp gözü”nden bahsedilir. Çıplak gözle görmek için ışığa ihtiyaç vardır. Işık ile göz arasına bir engel koyarsanız, görme işlevi bozulacağı için göremezsiniz. “Kalp gözü” artık çalışmadığında, “basiret bağlayıcılığı” dediğimiz bir durum ortaya çıkar.

Basiretim ne demek?

Basirete sarılmak, hakikati görünmez kılmak veya doğru yolu tanıyamamak demektir.

Basiretli insan ne demek?

Hakikati kavrayıp kavrayan, geleceği görüp ona göre hareket eden kişi ileri görüşlü ve basiretli kişidir: Devlet adamı vasıflarına uygun derin bir kavrayış ve basiretli bir bakış kazanmıştır (Samiha Ayverdi).

Basiretsizin anlamı nedir?

I. Basiretsizlik, gerçeği görememe ve değerlendirememe, gaflet hali: İşte kendi geçmişini bilmeyen ve ondan uzaklaşmak için birbirleriyle yarışanların ortak noktası, Osmanlı gerçeğini çarpıtıp, ondan kendine kısır bir program çıkarma basiretsizliği (Cogito).

Basiret nuru ne demek?

Kudsiyet nuruyla aydınlanmış bir kalbin, maddi ve manevi âlemdeki hakikatleri idrak edebilme kabiliyetini ifade eden bir tasavvuf terimi.

Basireti bağlandı ne demek?

“Aklı kullanmak” deyimi, insanların bir durumda çabuk hareket edemedikleri veya karar veremedikleri durumlarda kullanılır.

Tasavvufta basiret nedir?

Öngörü; Zekâ, bilgi, doğru görme ve anlama anlamına gelir. Ayrıca bir işin iç işleyişine dair sezgisel bir his edinmek için kullanılır. Öngörü kelimesi, ihtiyatla aynı anlama gelir. Öte yandan durugörü, tamamen sezgisel olan ve sözde kalp gözü denen duyular aracılığıyla edinilen yorumlama yeteneğidir.

Basiret ne demek hukuk?

Yargı; görme, algılama, bilme ve değerlendirmenin temelini oluşturan olguları, sağduyu, bilgi, deneyim ve içgörü ışığında ayrıntılı ve eksiksiz biçimde kavrayabilme yeteneğidir.

Basireti ne açar?

Bilgi gözü her insanda potansiyel olarak mevcuttur. Bu göz bazı insanlarda Tanrı’nın bir hediyesi (Vehbi) olarak doğal olarak açık olsa da, çoğu zaman duyuların perdesi tarafından gizlenir ve bu nedenle açılması zordur.

Basireti kapanmak ne demek?

Birinin yapabileceği şeyleri yapamaması anlamına gelen bir ifadedir. veya başka bir şey attım. İçgörü, Arapçada basiret anlamına gelir. Öngörüye güvenenler doğru yolu tanımazlar ve gerekli düzenlemeleri zamanında yapamazlar.

Basiret ve feraset ne demek?

Algılama ve son derece farkında olma yeteneği, içgörü dediğimiz şeydir. İçgörü sayesinde olayların ardındaki niyetleri anlayarak önlemler alabiliriz. Ayırt etme yeteneği, gerçeği tanıma ve hissetme yeteneğidir.

Basiretli davranmak nedir?

Basiret kelimesi; algılama, anlama, kavrama, uyanıklık ve uzağı görebilme yeteneği gibi anlamlara gelse de, günümüz koşullarında bunu “stratejik hareket yeteneği” olarak ifade etmek daha doğru olacaktır.

Basiret ne demek ekşi?

Arapça kökenli kelime. İleriyi görebilme, ne olacağını önceden kestirebilme ve buna göre hareket edebilme yeteneği. Öngörü. İleri görüşlülük.

Basiretsiz kalmak ne demek?

Sıfat Gerçekten uzak, ileriyi görmeyen, uzak görüşlü olmayan, dar görüşlü.

Müslümanın basireti nedir?

Ayırt Etme: Kalp ile görme, doğru bakış açısı, uyanıklık. Sezgi, öngörü. Ferisilik, anlayış demektir. Müslüman, Peygamberlerin fetânet vasfından (kalbe bağlı akıl, öngörü ve basiret) payını almalı ve aklın nimetlerini en verimli şekilde kullanmalıdır.

Basiret bağlanmak ne demek?

“Akıl yürütme” ifadesi, insanların bir durumda hızlı hareket edememesi veya karar verememesi durumunda kullanılır. Kişi konuyla ilgili kararsız kalır ve gerçeği göremez ve hızlı bir şekilde karar veremez.

Basiret ne demek ekşi?

Arapça kökenli kelime. İleriyi görebilme, ne olacağını önceden kestirebilme ve buna göre hareket edebilme yeteneği. Öngörü. İleri görüşlülük.

Basiret basarı ne demek?

Basar, “baş gözü”; görme; somut görme; “Beden, baş veya beden gözünün görmesi” anlamına gelir… Basar, aynı zamanda “Allah’ın kesin sıfatlarından biri”dir… Basîret, “kalp gözü”; görme, görüş; soyut görüş; “Kalp, ruh veya ruh gözünün görmesi” anlamına gelir… 3 Ocak 2023

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

mecidiyeköy escort