İçeriğe geç

Sosyal Kelimesinin Kökü Nedir

Sosyalin kökü nedir?

social – Nişanyan Sözlük. İngilizce ve Fransızca social “1. “yoldaşça, arkadaş canlısı, 2. sosyal, şefkatli, sosyal” kelimelerinden alıntıdır. Bu kelime Latince socialis kelimesinden ödünç alınmıştır ve “yoldaşlık, arkadaş canlısı” anlamına gelir. Bu kelime Latince socius “yoldaş, müttefik” kelimesinden türemiştir ve +al° ile biter.

Kelime kelimesinin kökü nedir?

Etimoloji. Kelime kelimesi, “söylenen, söz” anlamına gelen Arapça كلمة (kalima(t)) kelimesinden ödünç alınmıştır. Arapça kelime, aynı dilde faˁila(t) ölçüsünde de görülen كَلَمَ (kalama) “dedi” fiilinin bir türevidir.

Toplum kelimesinin kökü nedir?

“Society” kelimesi İngilizce “community” kelimesinin karşılığı olarak tanıtıldı. Başlangıçta “mecmu” anlamına gelen kolektif kelimesini +Im ekiyle birleştirerek oluşturuldu.

Aile kelimesinin kökü nedir?

Aile kelimesi Türkçe’de Arapça عائلة /’ā’ile/ kelimesinden gelir. Türkçe’de aile anlamına gelen kelimeler de vardır, örneğin bark, woman, house, dynasty, wife, codek, ocak, odbaşı, dynasty.

Kelimenin kökü ne demek?

Dildeki varlıkların karşılığı olan kelimelerdir. Tek başlarına kullanılabilirler: ​​house, stone, hand, water, vb. Örnek: paint < paint kelimesine “-mak” ekini ekleyebiliriz.

Soy kökü nedir?

Soy – Nişanyan Sözlüğü. Orta Türkçe “sulb, zürriyet” kelimesinden türemiştir. Bu kelime Toharca soy kelimesi “oğul”dan alınmış bir ödünç kelime olabilir; ancak bu kesin değildir. Eski Türkçe yazılı kaynaklarında hiçbir izi bulunmayan kelimenin Oğuz diline özgü olduğu anlaşılmaktadır.

Kök kelimesi Türkçe mi?

Kök – Nisanyan Sözlüğü. Eski Türkçe kök kelime “bitki kökü”nden türemiştir.

Evlilik kelimesinin kökü nedir?

marry- – Nişanyan Sözlük. Eski Türkçe evlēn fiilinden türemiştir – “bir ev edinmek”. Bu fiil Eski Türkçe evlē fiilinden türemiştir – “bir yuva sağlamak”.

Eski Türkçe ok ne demek?

Okı- fiilinin Eski Türkçedeki ilk anlamı çağırmak, çağırmak, davet etmek anlamlarına gelmektedir.

Kapak Türkçe mi?

Eski Türkçedeki “örtü” kelimesinden türemiştir. Bu kelime, aynı anlama gelen Moğolca qabqag kelimesiyle akrabadır.

Kültür kelimesinin kökü nedir?

Kültür kavramına ilişkin tarihsel bakış Bu görüşü destekleyen bir başka çalışma ise kültür sözcüğünün kökeninin, yaşamak, yetiştirmek, korumak anlamına gelen Latince colere kökünden gelen cultura olduğunu belirtmektedir (Williams, 1976/2005, s. 117).

Toplumun kökü top mudur?

Türkçe’de “mecmu” sözcüğünden türemiştir ve “+İm” ekiyle biter.

Anne kökü ne?

Arapçada “doğuran” anlamına gelen vâlide (و١لده) kelimesi, doğumla ilgili bir kökten gelir. Özellikle “doğuran, anne” için kullanılır.

Kardeş kökü ne?

Türkçedeki “kardeş” (Anadolu ağızlarında kardaş) sözcüğü, etimolojik olarak kar sözcüğünden türeyen, -daş isminden kar sözcüğüne isim yapıcı ek olan -daş’ın eklenmesiyle ortaya çıkan kardaş sözcüğü ile bu ekin türevleri arasında yaygın olarak kullanılan standtaş, dost, boydaş, yoldaş, vatandaş, dildaş, kardeş, iyi yürekli, aynı kafada olan… gibi sözcüklerin birleşmesine örnektir.

Balkon Türkçe mi?

Balkon (İtalyanca: balcone – kiriş), yapılarda dış duvar seviyesinin önünde bulunan, genellikle üstü açık mimari bir bölümdür.

Osmanlı kökü nedir?

Osmanoğulları’nın kökeni: Tarihi kaynaklara göre Osmanlı Devleti’nin kurucuları Oğuzların 24 boyundan biri olan Kayı boyuna mensuptur.

Türkçe kelimesinin kökü nedir?

Türkçe, Türkmence, Salarca ve Azerice dillerinin Ana Oğuz adı verilen bir dilden türediği düşünülmektedir.

Kültürelin kökü nedir?

Kültür kelimesinin kökeni Kültür kelimesi, “ekmek yapmak, bereketlendirmek” anlamına gelen Latince “colere” kelimesi ile yakın köklere sahip “cultura” ve “cultus” (tarım, ekim, imar, ekim vb.) kelimelerinden türemiştir.

Olumsuz kökü isim mi fiil mi?

Olumsuzluk eki isim fiil ekinden önce gelir.

Tavsiyeli Bağlantılar: Rüyada Aşağı Inmek Ne Demek

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir