İçeriğe geç

Çayda Çıra Oyunu Nerede Oynanır

Çayda Çıra nerede oynanır?

Çayda Çıra, Elazığ yöresine ait Halay tarzı bir halk dansıdır. Dünya çapında “mum dansı” olarak da bilinir. Genellikle sazsız, “nanay” adı verilen halk şarkıları eşliğinde oynanır. Bu, günümüzde Elazığ yöresindeki düğünlerde çok yaygındır.

Çayda Çıra Ankara’da oynanır mı?

Ankara’nın en yüksek tepelerinden Dikmen Mürsel Uluç ilçesinde 1230 metre rakımda Çankaya Belediyesi tarafından yapımı tamamlanan “Çayda Çıra Parkı” törenle açıldı. 10 bin 700 metrekarelik alana kurulan Çayda Çıra Parkı, spor ve sosyal aktivitelerden çocuk ve gençlere yönelik alanlara kadar birçok fonksiyonuyla göz dolduruyor.

Elazığ’da hangi halk oyunu oynanır?

Elazığ’da altmışa yakın oyun oynanmaktadır. Ancak günümüzde hala oynanan oyun sayısı 25 civarındadır. Bu oyunlardan bazıları ve en ünlüleri Çayda Çıra Oyunu, Avreş Oyunu, Nure Oyunu, Halay Oyunu, Bıçak Oyunu, Kılıç Kalkan Oyunu ve Delilo Oyunu’dur.

Çayda Çıra nasıl yazılır?

ÇAYDAÇIRA NASIL YAZILIR Elazığlılar bile bu konuda karar veremedi. Türkçe dil kurallarına göre ÇAYDAÇIRA yazılması gerekiyor. Çünkü yan yana gelen iki farklı ismin farklı bir anlamı varsa yan yana yazılması gerekiyor. Özetle; “Çayda Çıra” değil, “Çaydaçıra”.

Çayda Çıra oynamak ne demek?

Açıklama: Elazığ halk oyunlarının incisi Çayda Çıra, karanlık bir ortamda, elde tabaklar, tabaklarda mumlarla oynanır. Elazığ’ın ulusal ve uluslararası tanıtımında büyük rol oynayan ve adeta sembolü olan bu halk oyununun doğuşu hakkında çeşitli efsaneler anlatılır.

Çayda Çıra kimin eseri?

Çayda Çıra (Kemal Batmaz) – Fiyat & Satın Al | D&R.

Eskişehir’in yöresel oyunları nelerdir?

Yoğurt/Yoğurdum Var (İnönü Hoş Geldiniz) “Anadolu Üniversitesi Folklor Araştırma Merkezi’nin, Eskisehir İnönü ilçesi ve köylerinden derlediği bir oyundur. … Galkı’yı da (Atatürk Zeybeği) vermiştir… Eskisehir Zeybeği. … Kırka Zeybek… Kesik Çayır (Küstüm)… Gayfeciler… Sultan Seccade.Daha fazla yazı…

Misket hangi yöreye ait?

Misket, Bursa’da Cilli olarak adlandırılır. Bilye (İtalyanca: (biglia) “bilya” olarak telaffuz edilir) Ege bölgesinde meşe, mermer ve Balıkesir’in Susurluk, Bandırma ve Erdek gibi güney Marmara ilçelerinde “garit” olarak adlandırılır. Sivas bölgesinde “cincik” olarak da adlandırılır.

Zeybek hangi bölgeye aittir?

Zeybek oyununun nerede olduğunu merak edenlere cevap verelim. Zeybek, Batı Anadolu bölgesinde oynanan çeşitli stilleri olan bir halk dansıdır. Dansa adını, kıyafetlerini ve görkemli figürlerini veren Zeybeklerin ilk olarak 16. yüzyılda Ege kıyılarında yaşadığı bilinmektedir.

Çayda Çıra oyunu Nedir?

En önemli kına gecesi oyunu, üzerinde “beş veya altı mum yakılan” porselen tabaklarla oynanan Çayda Çıra oyunudur. İlk oynanan oyun budur. Tabakta yanan bu mum bir meşale gibidir. Her elde bir mum tabağıyla oynanan zarif gösteriye “Çayda Çıra” oyunu denir.

Trakya’da ne oynanır?

Trak dansları üç ana türe ayrılabilir: Hora, Karşılama ve Sallama (Salma): Horas: Bunlar el ele veya kol kola diz çökerek oynanan danslardır. … Selamlaşmalar; Bunlar Zigoş ve Drama Karşılaması’dır. Tiyatro oyunları yayınlamak; Mesela Hanım Ayşe gibi.

Edirne’de hangi halk oyunu oynanır?

Edirne ve bölgesinde en çok oynanan oyunlar Kasap Oyunu, Zigoş, Debreli Hasan, Patuşka, Kazibe, Çamko, Mendil, Alaybeyi ve Karşılama’dır. Edirne’de muhteşem tiyatro oyunları da sahneleniyor. Bunlar; Deveci, Leblebici, Arap Oyunları ve Haydindik.

Çayda Çıra oyunu nerenin?

Çayda Çıra Oyunu: Bu oyun Elazığ’ın Harput ilçesinde derlenmiştir. Oyun dünya çapında “Mum Dansı” olarak bilinir. “Çayda Çıra” oyunu etrafında çeşitli efsaneler vardır.

Çayda Çıra hangi şehre ait?

Elazığ yöresinin halk oyunlarının incisi “Çayda Çıra”nın öyküsü.

Avreş oyunu nedir?

Avreş Oyunu Oyunun kökeni Harput’tur. Bölgemizde askeri operasyonların çok olması sebebiyle askeri hareketlenmeler sayılar halinde devreye girmiştir. Oldukça zorlu bir oyundur. Erkeklerin oynadığı bir oyun olan Avreş’te oyuncu dizilimi Halay’dakiyle aynıdır.

Bar nerede oynanır?

Bayburt yöresinde oynanan halk oyunlarına “BAR” denir. Bar kelimesi genel olarak el birliği, gönül birliği ve beraberliğin oyun şeklinde ifadesidir. Bar bir meydan okuma oyunudur.

Elazığ’ın kültürel ögeleri nelerdir?

Tarihi eserleri, doğal güzellikleri ve zengin folkloruyla turistleri cezbeden özelliklere sahiptir. Eski Harput’un Kayabaşı semtinde, şu anda Kitapcıgil Parkı olan yerde bulunmaktadır. … Kurşunlu Camii. … Sara Hatun Camii. … Ulu Camii. … Murat Baba Türbesi. … Dabakhane. … Harput Kalesi. … Meryem Ana Kilisesi.Daha fazla makale…

Folklor hangi yöreye aittir?

Denizli halk müziği ve geleneksel danslarında yerel durumun ve komşu illerin müzik ve danslarının izleri görülebilir. Bir yandan Aydın ve Muğla’nın asırlık zeybek atmosferinden, diğer yandan Teke bölgesinin canlı, dinamik dans ve müziğinden etkilenmiştir.

Delilo nerenin halayı?

Örneğin, Delilo Elazığ’da, Beşayak Adıyaman’da, Papuri Bitlis’te oynanır. Halaylar davul ve zurna eşliğinde oynanır. Yörede Halay çekmeye “Dillan Çekme” denir.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir