Bebeklerde bıngıldak çökmesi tehlikeli mi?
Fontanel çökmesi, aşırı nabız ve şişlik acil tıbbi müdahale gerektiren durumlardır. Fontanel çökmesi, bebeğin vücudunun susuz kalmasına yol açan hastalıklarda ve durumlarda görülebilir. Bu hastalıklar, ishal ve kusma gibi vücutta sıvı kaybına yol açan durumlardır.
Bebeğin bıngıldağı neden çukur olur?
Fontanel kapanmadığında ne olur? Bebeğin fontaneli çeşitli nedenlerle kapanmayabilir. Fontanelin gecikmeli kapanmasının en yaygın nedenleri arasında konjenital hipotiroidizm, Down sendromu, beyinde artan basınç, raşitizm ve ailesel makrosefali bulunur.
Bıngıldak düşerse ne olur?
Yenidoğan ve bebeklerin kafasına gelen darbe çok güçlü değilse herhangi bir soruna yol açmaz. Bunun nedeni bebeğin beyninin fontanel bölgesinde koruyucu bir zarla korunmasıdır. Fontanel sanıldığı kadar hassas değildir ve koruyucu zarı sağlamdır. Çok sert vurulmadığı sürece hafif darbelerden zarar görmez.
D vitamini bıngıldağı kapatır mı?
Başka bir deyişle, D vitamini almak fontanelin küçülmesine veya erken kapanmasına neden olmaz. Fontanelin küçük olması veya erken kapanması durumunda, bebeğin baş çevresi normal aralıkta büyüyorsa, başın ciddi bir deformitesi yoksa, bebekte dismorfik bulgular yoksa ve bebeğin nörolojik gelişimi normalse takip muayenesi önerilir.
Çökmesi bıngıldak ne zaman kapanır?
Sağlıklı bebeklerde fontanel genellikle 12 ila 18 yaşları arasında gelişir. Aylar arasında kapanır. Ancak bazı bebeklerde fontanelin kapanması 24 aya kadar sürer. Bazı bebeklerde posterior fontanel anterior fontanelle birlikte görülebilir; bu fontanel en geç 3. ayda kapanmalıdır.
Sağlıklı bıngıldak nasıl olur?
Normal bir fontanel ne çok gergin ve şiş ne de çok çökük olmalıdır. Bebekler öksürdüğünde, ağladığında ve kustuğunda fontanel hafifçe şişer, ancak bu daha sonra normale döner. Bazen fontanelin nabız atıyormuş gibi hissedilir, buna nabız atma denir. Bu normaldir, çünkü fontanel bebeğin kalp atışıyla birlikte hareket eder.
Kafatasında çukurluk neden olur?
Kafatası deformiteleri kafatasında çöküntüler ve özellikle şakak ve alın bölgelerinde fark edilen düzensizlikler olarak ortaya çıkabilir. Kafatası çökmesi genetik nedenlerle olabileceği gibi, bebeklikte kafatasının yumuşaklığı ve kafa travması nedeniyle de meydana gelebilir.
Bıngıldak erken kapanması ne olur?
Ön Fontanelin Erken Kapanması Bazen ön fontanel çok erken kapanır. Bu durumda, çocuk doktorlarının ve belki de sizin ilk düşündüğünüz şey çocuğunuzun beyninin büyüyüp büyümeyeceğidir. Evet, fontaneller beyin büyümesine yardımcı olur, ancak erken kapanma durumunda beyin büyümesini durdurmanın bir yolu yoktur.
Bıngıldak nedir ne işe yarar?
Fontaneller, bebeğinizin kafatası kemiklerinin henüz birbirine değmediği, bebeğinizin başındaki yumuşak bölgelerdir. Bu bölgeler, doğum sırasında kafatası kemiklerinin düzgün bir şekilde kaymasını ve bebeğinizin beyninin büyümesini sağlar. Bebeğiniz büyüdükçe kapanırlar.
Düşüp kafasını vuran çocuk uyutulur mu?
Beyin kanaması olasılığı nedeniyle, kafasını vuran bir kişinin yukarıda listelenen semptomları gösterip göstermediğini gözlemlemek önemlidir. Baş dönmesi, kusma, çift görme, yürümede zorluk, şiddetli baş veya boyun ağrısı veya kollarda ve bacaklarda uyuşma gibi semptomlar yoksa, kafasına vurulan kişiye uyumak zarar vermez.
Bıngıldak sert darbe alırsa ne olur?
Böyle bir durumda doktorunuza danışmanız önemlidir. Öte yandan, fontanelle çok sert bir şekilde vurulmadığı sürece ona dokunmanızda bir sakınca yoktur. Yaygın inanışın aksine, fontanelle hassas ve az korunan bir bölge değildir. Hafif darbelerden zarar görmez.
Bıngıldak muayenesi nasıl yapılır?
Yenidoğanın fontanel muayenesi nörolojik gelişimin değerlendirilmesinin temelidir. Yenidoğanların başını muayene ederken başın şekli, başın çevresi, sütürlerin örtüşmesi ve ön ve arka fontanellerin boyutları değerlendirilir. Fontanel muayenesi çocuk sakinken, ağlamıyorken ve dik pozisyondayken yapılır.
Bıngıldak çökmesi neden olur?
Çökmüş bir fontanel, bebeğiniz yeterli anne sütü veya mama almadığında oluşan dehidratasyondan kaynaklanabilir. Bebeğinizin ateşi varsa, kusuyorsa veya ishal oluyorsa, susuz kalmış olabilir. Çökmüş bir fontanel dışında, dehidratasyon belirtileri şunlardır: Daha az ıslak bez.
Bebeklere D vitamini verilmezse ne olur?
Bebekler yeterli D vitamini almazlarsa, kemiklerin daha yumuşak ve zayıf olmasına neden olan raşitizm hastalığına yakalanabilirler. D vitamini ayrıca; enfeksiyonlarla savaşmaya, kalp sağlığını korumaya, bağışıklık sistemini güçlendirmeye ve kronik hastalık riskini azaltmaya yardımcı olur.
D vitamini düşüklüğü nasıl anlaşılır?
D vitamini eksikliğinin belirtileri şunlardır: Belirtiler arasında kemik ve kas ağrısı, yorgunluk, halsizlik, zayıf bağışıklık sistemi, saç dökülmesi ve cilt sorunları yer alabilir. D vitamini eksikliğinin belirtileri genel olarak şu şekilde özetlenebilir: kemik ve kas ağrısı, yorgunluk ve halsizlik.
Bebeklerde bıngıldak atmasa ne olur?
Bebeğinizin fontaneli nabız atıyorsa endişelenmenize gerek yok. Aslında fontanelin düzenli atması bebeğinizin kalbinin de normal olduğu anlamına gelebilir. Nazik olduğunuz sürece fontanele dokunmaktan korkmanıza gerek yok.
Bıngıldak darbe alırsa ne olur?
Normalde fontaneller hafif ve yumuşak olmalıdır. Ancak çok sert veya çok yumuşak bir his fark ederseniz, bu alışılmadık olabilir. Böyle bir durumda doktorunuza danışmanız önemlidir. Öte yandan, fontanele çok sert vurulmadığı sürece dokunmanın bir zararı yoktur.
Bıngıldağın erken kapanması tehlikeli mi?
Literatüre göre, 3 ila 18 kez kapanan fontanellerin sorun yaratma olasılığı ÇOK YÜKSEK’tir. Bebeğinizin fontanellerinin boyutundan daha önemli olan, baş çevresinin büyüme hızı ve bu ayda yapması gereken aktiviteleri yapıp yapmadığı, yani sağlıklı nörolojik gelişim gösterip göstermediğidir.
Bıngıldak erken kapanırsa ne yapılmalı?
Genellikle, posterior fontanel ilk önce kapanır – doğumdan 2 ay sonra. Anterior fontanel 7 ila 18 ay arasında kapanır. Bebeğinizin fontanelinin çok erken kapandığından veya 18. ayda kapanmadığından endişe ediyorsanız, çocuk doktorunuza başvurun.