İçeriğe geç

Fatura Kullanma Mecburiyeti Ne Demek

Kimler e-fatura kullanmak zorunda 2024?

535 Sıra No’lu VUK Genel Tebliği ile 2023 yılında brüt cirosu 3 milyon TL ve üzeri olan mükelleflerin 1 Temmuz 2024 tarihinden itibaren elektronik faturaya geçmeleri zorunlu hale getirildi.

Fatura tebliği zorunlu mu?

Yukarıda açıkladığımız üzere fatura ispat vasıtası ve önemli delil olduğundan içeriği doğru olması gereken bir belge olup, malın elden veya posta yoluyla tesliminden itibaren 7 gün içinde düzenlenip karşı tarafa iletilmesi zorunludur.

E-faturayı kimler kullanmak zorunda?

2022 yılında 500.000 TL ve üzeri gelir elde eden gayrimenkul sektöründeki mükelleflerin 1 Temmuz 2023 tarihine kadar elektronik faturaya geçmeleri gerekiyor. Vergi Usul Kanunu (539) ve Vergi İdaresi Başkanlığı’na göre aynı mükellef grubunun 1 Ocak 2024 tarihine kadar e-Defter kullanması zorunludur.

Kimler fatura kesmek zorunda?

Fatura düzenleme yetkisi kimlere aittir? Ticari faaliyette bulunan herkes fatura düzenlemekle yükümlüdür. Birinci ve ikinci sınıf tüccarlar, geliri basit yöntemle belirlenen vergi mükellefleri ve hesap tutması gereken çiftçiler fatura düzenlemekle yükümlüdür.

2024’de kimler e-deftere geçmek zorunda?

2023 yılında sektör ayrımı yapılmaksızın brüt cirosu 3 milyon TL ve üzeri olan tüm mükellefler 1 Temmuz 2024 itibarıyla e-fatura ve e-arşiv uygulamasına geçecek.

E-ticaret yapanlar e-fatura kullanmak zorunda mı?

Yeni tebliğe göre e-ticaret sektörü için e-fatura geçiş zorunluluğunu özetleyecek olursam: 2023 yılında cirosu 3 milyon TL’nin altında olan şirketler gönüllü olarak e-fatura ve e-arşiv kullanıcısı olabilecek. 2023 yılında cirosu 3 milyon TL ve üzeri olan şirketler ise e-fatura ve e-arşiv kullanmak zorunda.

2025 yılında kimler e-faturaya geçecek?

2025 yılından itibaren aşağıdaki kriterleri sağlayan şirketler elektronik faturaya geçmek zorunda kalacak: Brüt cirosu 3 milyon TL ve üzeri olan şirketler. Kendi web sitesi veya platformları üzerinden cirosu 500.000 TL ve üzeri olan şirketler.

E-fatura geçmek için ne kadar ciro gerekir?

Vergi Dairesi Başkanlığı (GİB) tarafından yayımlanan 509 sıra numaralı Vergi Usul Kanunu Genel Tebliği kapsamında; 2023 hesap döneminde brüt satış hasılatı 3 milyon TL ve üzeri olan tüm mükellefler, 1 Temmuz 2024 tarihine kadar e-fatura sistemine geçecek.

E-Arşiv fatura tebliğ zorunluluğu var mı?

E-arşiv iznine sahip olan ve vergi mükellefi olmayanlara internet üzerinden mal ve hizmet satan herkes, satışlarına ilişkin faturalarını elektronik olarak sunmak zorundadır. Bu tür satışlarda, kağıt çıktısı, gönderilen mallarla birlikte “Teslimat notunun yerine geçer” notuyla birlikte sunulmalıdır.

E-faturaya geçmemenin cezası nedir?

E-faturaya geçilmemesi durumunda uygulanacak cezalar şunlardır: Fatura başına ceza: E-faturaya geçmeyen şirketler, düzenlenmeyen veya alınmayan her fatura için ceza ödemek zorunda kalacak. 2024’ten itibaren bu ceza fatura başına 3 olacak.

E-faturayı kimler kullanır?

Anonim şirket, limited şirket, gayrimenkul şirketi ve şahıs şirketi statüsünde olan mükellefler elektronik fatura kullanımından yararlanabilecekler.

Bilgi fişi fatura yerine geçer mi?

BİLGİ KAYNAKLARININ TESLİMAT SEVKİYATLARI YERİNE KULLANILABİLİR. Ayrıca fatura uygulamasına geçen mükellefler tarafından teslimat notunun yerine geçen bir belge olarak da kullanılabilir. Bunun için satış anında bilgi makbuzu hazırlanmalı ve satıcı veya temsilcisi tarafından imzalanmalıdır.

Fatura zorunlu mu?

Fatura, müşterinin sağlanan hizmet veya gerçekleştirilen iş karşılığında ödemesi gereken tutarı göstermek için düzenlenmesi gereken bir belgedir. Bir işletme olarak faturalama, günlük iş operasyonlarınızın ayrılmaz bir parçasıdır.

Kaç paraya kadar fatura kesilmez?

Faturalama limiti 01/01/2024 tarihinden itibaren yıl boyu geçerli olacak. İlgili düzenleme kapsamında, vergi dahil toplam fatura tutarı 6.900 TL’yi aşan vergi mükellefi olan müşteriye fatura düzenlenmesi zorunludur.

2024 Kağıt fatura Limiti Ne Kadar?

2024 yılı fatura indirim limiti nedir? 2023 yılında aynı son kullanıcı için kağıt fatura düzenleme limiti 5000 TL, mükellefler için ise günlük 4400 TL idi. 2024 yılında her ikisi için de limit 6900 TL’ye eşitlendi. Kağıt üzerindeki tutar 6900 TL’den az ise son kullanıcıya e-arşiv faturası düzenlemelisiniz.

2025’te kimler e-faturaya geçecek?

2025 yılından itibaren aşağıdaki kriterleri sağlayan şirketler e-faturaya geçmek zorunda olacak: Brüt cirosu 3 milyon TL ve üzeri olan şirketler Kendi web sitesi veya platformları üzerinden cirosu 500.000 TL ve üzeri olan şirketler.

Kimler e-fatura mükellefi?

2022 veya müteakip hesap dönemlerinde brüt cirosu (veya satışlarla birlikte brüt işletme cirosu) 3 milyon TL veya üzeri olan mükellefler. Kendi internet siteleri veya online satış platformları üzerinden ürün veya hizmet satışı yaparak 500.000 TL veya üzeri brüt ciro elde eden mükellefler.

E-fatura kullanan herkes e-İrsaliye kullanmak zorunda mı?

Vergi Dairesi’nin son düzenlemesine göre, brüt cirosu 10 milyon TL ve üzeri olan tüm mükelleflerin 2022 yılından itibaren başlayacak hesap dönemleri için e-İrsaliye sistemine geçmesi gerekiyor.

1 Temmuz 2024 itibariyle geriye dönük fatura kesilir mi?

Vergi Dairesi Başkanlığı’nın 22 Mayıs 2024 tarihli duyurusu ile 1 Temmuz 2024 tarihinden itibaren geriye dönük olarak e-fatura, e-arşiv ve e-makbuz uygulamasına geçen serbest meslek erbabına kesilen faturalar için 2024 takvim yılı için 1 milyon 700 bin TL tutarında özel usulsüzlük cezası uygulanabileceği bildirildi.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

mecidiyeköy escort