Karstik bölgeler nerelerdir?
Türkiye’de karst alanları en çok Akdeniz bölgesinde bulunmakla birlikte Sivas, Çankırı ve Erzincan bölgelerinde de bulunmaktadır. Ayrıca Ege Bölgesi, Güney Marmara Bölgesi ve Batı Karadeniz Bölgesi’nde de karst alanları görmek mümkündür.
Karstik araziler Türkiye’de nerede?
Türkiye’de Akdeniz ve Orta Batı Anadolu en yaygın olduğu alanlardır. En önemlileri; Bunlar Elmalı, Kestel, Gembos, Muğla, Milas, Bozova, Akseki, Korkuteli, Acıpayam, Tefenni, Tavas, Çivril, Şuhut, Göüngörmez polyeleridir.
Karstik ne demek kısaca?
Bu, kaya tuzu, dolomit, kireç taşı ve alçıtaşı gibi kayaların kolayca çözündüğü ve çatlakların ve kırıkların sıklıkla meydana geldiği alanları ifade eder. Yeraltı suyu ve petroller de bu kayalarda kimyasal aşınmaya neden olur. Kimyasal aşınmayla oluşan formlara karst formları denir.
Karstik yer şekilleri nelerdir?
Karst topografyasındaki şekiller; lapyalar, avenler, dolinler, obruklar, uvalalar, polyeler, dolinler, karstik vadiler, doğal köprü ve tüneller, tümsekler, mağaralar, traverten konileri, traverten terasları ile mağaraların özel biçimleri olan sarkıt ve dikitlerdir.
Karstik bölge ne demek?
Kireç taşı gibi aşınmaya dayanıklı olmayan ve kolayca eriyen kayalardan oluşan alanlara karst alanları denir. Bu alanlarda erozyon süreçleri şekil ve boyut olarak değişen farklı formlar oluşturur.
Pamukkale Travertenleri karstik mi?
Çalışma alanının en önemli ve en tanınmış yapısı olan Pamukkale travertenleri de bir diğer karst formu olarak değerlendirilmektedir.
Traverten karstik mi?
Yukarıda da değinildiği gibi traverten, aragonit ve kalsit minerallerinden oluşan bir kayaç olup aynı zamanda bir karstik oluşum şeklidir.
Şelale karstik mi?
Şelale karst yapısı olan bir alanda yer almaktadır ve bu karst yapısı Düden Şelalesi’nin oluşumunda önemli rol oynamıştır. Karst yapısı, kireç taşı ve dolomit gibi eriyebilir kayalardan oluşan bir arazi şeklidir ve yeraltı suyunun zamanla bu kayaları aşındırması sonucu oluşur.
Adana karstik mi?
Çukurova’nın kuzeyinde Nur Dağları ve Binboğa Dağları birleşerek Uzunyayla Platosu’na kadar uzanır. Bölümün batısındaki Taşeli Platosu geniş bir alanı kaplar. Bu alan kireçlenmiş ve kayalık bir görünüme sahiptir. Kireç taşının erimesiyle oluşan karst formları bu platoda sıklıkla bulunur.
Tuz Gölü karstik göl müdür?
Bu bağlamda çalışmada incelenen Eğirdir Gölü karstik ve tektonik göl, Burdur ve Tuz Gölleri tektonik göl, Sapanca Gölü ise alüvyonlu set gölü olarak adlandırılmaktadır.
Konya karstik mi?
Tektonik karst olayları sonucu oluşmuştur. Ayrıca Türkiye’nin en önemli milli parklarından biridir. Ayrıca milli park alanında su depoları ve dağ sporları yapma imkânı bulunmaktadır.
Nevşehir karstik mi?
Karst kelimesi, kireç taşının erimesi ve yüzeydeki akarsuların yer altına batmasıyla oluşan doğal bir olayı ifade eder. Ancak peri bacaları bu tanıma uymadığından, peri bacalarının karst alanlarında oluşup oluşmadığı sorusunun cevabı, bunların karst yapıları olmadığıdır.
Karstik şekiller Türkiye’de en çok nerede görülür?
Türkiye’de karst şekilleri; Yerel olarak kireç taşının yaygın olduğu Orta ve Batı Toros Dağları’nda, özellikle Teke Yarımadası, Göller Bölgesi ve Taşeli Platosu’nda, Orta Anadolu’nun güneyinde, Güneydoğu Anadolu’da ve Türkiye’nin diğer bölgelerinde de görülmektedir (harita).
Traverten aşınım mı birikim mi?
Karst oluşumları Traverten: Yeraltı sularının yüzeye çıkması ve içinde erimiş maddelerin birikmesiyle oluşurlar. Sarkıt: Mağara tavanlarından çıkan kireçli suyun buharlaşması sonucu suda kireç birikmesiyle oluşurlar.
Karstik mağaralar nasıl oluşur?
Karbonat kayalara düşen karbondioksit (CO2) içeren atmosferik su, toprak ve kayadaki çatlaklardan geçerken doymuş bir karbonik asit (H2CO3) formuna dönüşür. Karst mağaraları, bu yüksek çözücülü veya asidik sular aktıkları yerde eridiğinde oluşur.
Karstlaşma ne demek?
Eriyebilir kayaçların bir dizi fiziko-kimyasal süreç sonucu aşınmasına karstlaşma, bu süreçler sonucu oluşan yüzey ve yeraltı şekillerine ise karstlaşma denir.
Traverten karstik mi?
Yukarıda da değinildiği gibi traverten, aragonit ve kalsit minerallerinden oluşan bir kayaç olup aynı zamanda bir karstik oluşum şeklidir.
Nevşehir karstik mi?
Karst kelimesi, kireç taşının erimesi ve yüzeydeki akarsuların yer altına batmasıyla oluşan doğal bir olayı ifade eder. Ancak peri bacaları bu tanıma uymadığından, peri bacalarının karst alanlarında oluşup oluşmadığı sorusunun cevabı, bunların karst yapıları olmadığıdır.
Türkiye’de karstik şekiller en fazla hangi bölgemizde görülür?
Türkiye’de karst alanları özellikle Akdeniz bölgesinde yaygındır. Bu alanlarda yaygın olan karst formları özellikle Orta Anadolu bölgesinde Paleozoik, Mezozoik ve Tersiyer kireçtaşları ve Oligo-Miyosen jipsleri üzerinde gelişmiştir.