Metinlerarasılık teknikleri nelerdir?
Metinlerarasılık kavramı bize roman ve kısa öykü gibi kurgusal türdeki kitaplarla geçmişte var olan diğer kitaplar arasında farklı tekniklerle kurulan ilişkileri anlatır. Burada kullanılan teknikler alıntı, epigraf, referans, ima, parodi ve pastiş’tir.
Metinler arasında ne demek?
Metinlerarasılık, metinlerin anlamının diğer metinler tarafından şekillendirilmesidir. Bir yazar tarafından daha önceki bir metni ödünç almak ve dönüştürmek için kullanılabileceği gibi, bir metni okuyan bir okuyucu tarafından başka bir metne atıfta bulunmak için de kullanılabilir.
Metinlerarasılık nasıl bulunur?
İki veya daha fazla eser birbirine paralel olduğunda veya birbirlerinin temalarını ve/veya olay örgüsünü yansıttığında buna metinlerarasılık denir. Bu genellikle kasıtsız olabilir, ancak aynı zamanda kasıtlı bir araç da olabilir. İyi yapıldığında, metinlerarasılık yazarın eserinde harika bir edebi araç haline gelir. İki veya daha fazla eser birbirine paralel olduğunda veya birbirlerinin temalarını ve/veya olay örgüsünü yansıttığında buna metinlerarasılık denir. Genellikle kasıtsız olabilir, ancak aynı zamanda kasıtlı bir araç da olabilir. İyi yapıldığında, metinlerarasılık yazarın eserinde harika bir edebi araç haline gelir.
Metinler arası ilişki ne demek?
Özet: Metinlerarasılık, bir metnin diğer metinlerle açık veya gizli ilişkilere girme yeteneğidir. Bu ilişkiler, mesajı etkili bir şekilde iletmek için kullanılır. Bir metin oluştururken, metnin dilinin, ifadesinin ve fikirlerinin yabancı metinlerle ustaca bağlanması, edebi kalitenin bir ölçütü olarak kabul edilir.
Metinler arasılık nedir örnek?
Genellikle roman ve kısa öykü gibi olay yazılarını kapsayan metinlerarasılık kavramı, birçok yazar ve edebiyat eleştirmeni tarafından farklı tanımlanmıştır. Örneğin, bir yazar kendi eserinde başka bir yazardan bir kelime veya paragraf alıntıladığında, bu metinlerarasılıktır.
Üstkurmaca nedir örnek?
Başka bir romanın/eserin mekanını, zamanını, eylemini veya karakterlerini farklı bir bakış açısıyla sunan benzer/paralel roman. (Tom Stoppard’ın Rosencrantz ve Guildenstern Öldü – Shakespeare’in Hamlet’inden iki karakter.) Okuyucunun hikayeye tepkisini öngören bir hikaye.
Metinlerarasılık hangi akıma aittir?
Yapısalcı ve post-yapısalcı akımlarla ilişkilendirilen edebi bir kavram olan metinlerarasılık, 20. yüzyılın ortalarında Julia Kristeva tarafından ortaya atılan, isimlendirilen ve geliştirilen bir yaklaşımdır.
Metinler arasında karşılaştırma nasıl yapılır?
Metinleri karşılaştırırken üç ana kriter şunlardır: İçerik. İçerik, metinlerde sunulan bilgi veya anlatıları ifade eder. … Yapı ve organizasyon. Metinlerin yapısal özellikleri, bilginin sunum veya anlatım tarzını etkiler. … 3. Dil ve stil. Metinlerin dilsel ve stilistik özellikleri, yazma stilini ve etkisini belirler.
Metinlerin turleri ne demek?
Bilgilendirici metin türleri arasında bilimsel yazılar, makaleler, tarihi yazılar, denemeler, incelemeler, haber metinleri, günlükler ve seyahat raporları bulunur. Edebi türler arasında masallar, kısa öyküler, romanlar, şakalar, fabllar, oyunlar, destanlar ve şiirler gibi metin türleri bulunur.
Metinlerarasılığı kim buldu?
Metinlerarasılık, kökeni antik çağlara dayanan ancak postmodern metinlerde yaygın olarak kullanılan bir yöntem olarak düşünülebilir. Teorik olarak, 1960’larda Julia Kristeva tarafından ortaya atılan bir teoridir.
Metinlerarasılık dersi nedir?
Metinlerarasılık, bir metnin önceki metinlerle ilişkili olması veya sonraki metinler için bir beklenti yaratması durumudur. Öğretim teknolojilerindeki gelişmelere rağmen, ders kitapları öğretim araçları olarak önemli bir işleve sahip olmaya devam etmektedir.
Metinlerarasılık postmodern roman ile ilgili midir?
Metinlerarasılık (Almanca: Intertextualität, İngilizce: Intertextualität) postmodern romanın bir diğer önemli temasıdır. Metinlerarasılık, gönderme (alıntı, gizli alıntı, gönderme), pastiş, parodi, ironi ve kolaj tekniklerini içerir.
Yazar ile metin arasındaki ilişki nasıl belirlenir?
Edebi bir metni analiz ederken, yazarından bağımsız düşünülemez. Her edebi metin -yazarın hayatı, kültürü, dünya görüşü, vb.- izlerini taşır. Yazarlar yaşadıkları olayları yeniden inşa eder ve hayatlarının izlerini taşıyan bir metin seçkisi yaratırlar.
Metinler kaça ayrılır ve nelerdir?
Hangi metin türleri vardır? Roman. Metin türleri arasında roman muhtemelen en çok yazılan ve en çok okunandır. … Tarih. Metin türleri arasında hikaye, kısalığıyla dikkat çeken bir tür olarak öne çıkar. … Peri masalı. … Makale. … Deneme. … Şaka. … Eleştiri.
Alaycı dönüştürüm nedir?
Alaycı dönüşüm: Alaycı dönüşüm, teması aynı kalan metnin üslubundaki değişikliktir. Örneğin, bir destan veya trajedi gibi asil bir metnin sıradan bir üslupla yeniden yazılmasıdır. Üslupsal bir değişiklik meydana gelir.
Postmodernizm teknikleri nelerdir?
Metinlerarasılık, parodi ve pastiş teknikleri, metakurgunun egemen olduğu postmodern romanlarda sıklıkla kullanılan yöntemlerdir. Yazar, hem yarattığı metinle hem de parodi ve pastiş gibi yöntemleri kullanarak gönderme yaptığı metinlerle okuyucunun karşısına çıkar. Okuyucu aynı anda birçok metni okur.
Kullanılan anlatım teknikleri nelerdir?
Bu amaçlara bağlı olarak dört anlatım tarzı kullanılmaktadır: Açıklayıcı anlatım.
Metinlerarasılık hangi akıma aittir?
Yapısalcı ve post-yapısalcı akımlarla ilişkilendirilen edebi bir kavram olan metinlerarasılık, 20. yüzyılın ortalarında Julia Kristeva tarafından ortaya atılan, isimlendirilen ve geliştirilen bir yaklaşımdır.
Postmodern üstkurmaca nedir?
Metakurgu, edebi bir eserde yaratılan kurmacanın gerçek olmadığını, bu kurmacanın kendisinin de kurmaca içerdiğini, “kurgunun örtük veya açık bir biçimde çarpıtılarak başka bir kurmacaya yol açtığını” gösteren postmodern bir anlatı biçimidir.
Tavsiyeli Bağlantılar: Soluk Borusunu Ne Temizler